1- Què és el “binge drinking” i com m’afecta si sóc dona?

L’explicació d’aquest anglicisme és en realitat bastant simple i conegut en la nostra societat.

És un consum compulsiu, que et porta a ingerir grans quantitats d’alcohol durant un breu període de temps, amb l’única intenció d’emborratxar-te.

Com a referència genèrica, tendeix a considerar-se “binge drinking”, el consum de 5 begudes en homes, o 4 en dones, en un període de menys de 2 hores.

– Quan començo a beure no puc parar, haig de prendre’m una copa darrere d’una altra.

– Sóc tímida, i al principi solament busco desinhibir-me una mica, però aviat perdo el control i acabo fent coses de les quals després em penedeixo.

– Em prometo que serà una copa i per quan m’adono ja estic amb la cinquena o la sisena a la mà.

Aquests i molts altres testimonis similars es repeteixen en les consultes que tracten a dones amb problemes d’alcoholisme, on en molts dels casos, es donen les circumstàncies per considerar el seu consum com a compulsiu.

I després d’això arriben les conseqüències.

La culpa i el penediment de l’endemà, per exemple. Els consums compulsius deriven a vegades en comportaments excessivament desinhibits, que poden portar-te a dir alguna cosa que en realitat no penses, o fer alguna cosa que en realitat no vols.

Com veuràs més endavant, la societat no utilitza la mateixa rasadora per mesurar el comportament de l’home i la dona quan aquests consumeixen alcohol, i si es tracta de consums com el “binge drinking” encara menys.

En línies generals, està pitjor vista una dona que “perd el control” que un home, amb el que pot dir-se que com a dona “pagaràs un preu major” per consums com el “binge drinking”.

Al marge d’això, la desinhibició i pèrdua de control poden tenir conseqüències més serioses, per exemple les relacionades amb comportaments sexuals, que en certs casos acaben en embaràs no desitjats.

2- Si bec la mateixa quantitat d’alcohol que un home, m’afectarà igual?

No, si beus la mateixa quantitat d’alcohol que un home, a tu t’afectarà més.

En línies generals, les dones i els homes no absorbeixen i metabolitzen l’alcohol per igual, per la qual cosa les seves conseqüències també varien.

En l’article Dones versus homes; els afecta l’alcohol per igual? T’expliquem tots els perquès i et detallem quins són aquestes conseqüències.

3- Puc beure alcohol, encara que sigui en petites quantitats, quan estic embarassada?

La resposta és rotunda en aquest punt; NO.

Beure durant l’embaràs pot tenir conseqüències molt greus per al teu bebè fins i tot si consumeixes petites quantitats d’alcohol.

Una d’aquestes conseqüències és la Síndrome Alcohòlica Fetal, l’explicació de la qual i conseqüències t’expliquem en l’article: Síndrome Alcohòlic Fetal (SAF) o com danyar al teu fill abans de portar-ho al món.

4- Quin és la imatge que té la societat sobre l’alcoholisme en la dona?

La realitat mostra també en aquest cas que la igualtat està lluny d’aconseguir-se, ja que en línies generals, la societat serà menys tolerant amb tu si tens problemes d’alcoholisme del què ho serà amb un home.
Estereotips associats a cada gènere, i hàbits de consum diferents, són les explicacions que trobaràs ampliades en l’article: Dones versus homes: acceptem igual a les alcohòliques que als alcohòlics?

5- Com pot ajudar-me un tractament si sóc dona i tinc problemes d’alcohol?

El tractament és el teu punt de partida quan vols recórrer el camí de l’abstinència, i decideixes que la rutina de consum que portes ha de parar perquè seguir així tindrà conseqüències cada vegada pitjors.

Arrossegant les conseqüències del tracte social diferent respecte alcoholisme femení, pot ser que sentis vergonya i tendeixis a ocultar el problema que tens.

Una mostra d’això és el fet que les dones que inicien tractaments, a vegades demoren el moment d’incorporar-se a les teràpies de grup, per por de trobar-se a alguna persona coneguda.

No obstant això, és el tractament l’espai en el qual sorgeix l’acceptació de la realitat, assumint que l’alcoholisme és una malaltia comuna en la nostra societat, tant en home com en dones, i que com tota malaltia requereix unes pautes a seguir per ser tractada.

Actualment, les consultes en les quals es tracten les addiccions, han observat un augment de dones alcohòliques que comencen tractaments, i això té una doble lectura.

D’una banda, és positiu ratificar que un problema que sempre ha existit està sent enfrontat, i les dones amb problemes d’alcoholisme estan optant per posar-se en tractament quan ho necessiten.

No obstant això, és preocupant observar que la taxa de dones amb problemes d’alcohol està augmentant, i estudis com el realitzat pel National Institute on Alcohol Abusi and Alcoholism (NIAAA) entre el 2002 i el 2012 ho ratifiquen. En ell s’alerta que la taxa de consum de begudes alcohòliques entre dones ha augmentat en aquest període, mentre que el consum en homes ha disminuït lleugerament.
Si ets dona i tens problemes d’alcoholisme, primer pensa no tens res del que avergonyir-te, i que simplement tens un problema que has d’enfrontar.

Per a això, el segon és començar un tractament.

Escriu-nos, podem ajudarte.