Qui és el primer que vol parlar?

Amb aquesta frase inicia el terapeuta una de les interaccions entre pacients més potents i reconfortants que es pot generar en la recuperació.

En essència el funcionament és molt senzill. Aquest terapeuta modera un grup de pacients que exposen les seves experiències a la resta de companys.

Els protagonistes, per tant, són els pacients.

La regla d’or?

En una teràpia de grup no es jutja ni s’imposa, tan sols es suggereix, és l’experiència pròpia de cadascun la que parla.

Això, per descomptat, sumat a la base sobre la qual es fonamenta tota teràpia; confidencialitat absoluta.

Compartir els problemes davant d’un grup de desconeguts pot semblar intimidatori, no obstant això, acaba sent un espai de veritable alliberament, ja que les persones poden parlar dels seus problemes amb total seguretat i expressar obertament el que pensen i senten.

Verbalitzar sentiments tan reprimits per por de la incomprensió o les conseqüències que pugui tenir fer-ho, resulta tremendament alliberador, com explica un dels nostres pacients:

[su_quote cite=”V.S.”]La teràpia de grup és l’espai que disposo com addicta per compartir les inquietuds i escoltar els suggeriments d’altres addictes amb més o menys experiència. D’un grup mai surto buida, sempre has descarregat el que et pesa i t’emportes quelcom que t’ajuda. Per a la nostra malaltia la teràpia de grup és la medicina que ens ajuda a recuperar-nos.[/su_quote]

La rehabilitació no és un procés senzill, i la teràpia de grup és també un lloc en el qual sorgeixen les experiències de primera mà, en forma de batalles internes, a les quals les persones s’enfronten en la seva valenta lluita per recuperar-se.

L’evolució de la persona en la teràpia de grup

Buf… Quin problema té aquest, jo no sóc així.

Molts pacients el primer dia que assisteixen a una teràpia de grup pensen que ells tenen poc a veure amb aquell que està assegut a la cadira de davant.

Al cap de dues o tres sessions aquesta mateixa persona va evolucionant, i comença a percebre similituds amb aquell que fa poc li semblava tan aliè.

Tot comença quan la resta explica històries amb les quals se sent identificat, una darrere l’altra, i escoltades amb atenció i respecte absolut per la resta de companys.

Això també ho he sentit jo, així és just com em trobo, etc.

El següent és la relaxació i sensació de pertinença que sorgeix en paral·lel amb acceptar una realitat:

Tots estan aquí pel mateix problema; tenen una addicció i volen recuperar-se.

El terapeuta

La seva funció és la de modelar i reconduir les teràpies, donant la paraula als qui volen parlar i deixant que siguin els mateixos pacients els que vagin traient els temes que més els preocupen respecte a la seva pròpia recuperació.

En les teràpies de grup generalment els participants seuen en cercle.

Això es deu al fet que és fonamental que tots puguin veure’s de front. Observar l’expressió de qui parla i respon genera un entorn més íntim i personal, aportant igualment una informació molt valuosa al terapeuta.

4 beneficis clau que t’aportaran les teràpies de grup

1. Et sentiràs recolzat

Els grups de persones als qui uneix un tema comú tendeixen a cohesionar-se.

En les teràpies de grup participen persones que han passat o estan passant per problemes, i els qui habitualment suporten fortes variacions emocionals.

Tu mateix pots estar passant per alguna d’aquestes situacions, i per tant ser un dels quals doni suport al grup. Fins i tot arribat el moment podràs col·laborar al fet que altres companys se sentin millor, amb la gratificació que això suposa.

2. Obtindràs solucions als teus problemes de persones que han passat per situacions similars

L’experiència és un grau, en tots els casos.

En una teràpia de grup existeix gent que ha passat per diferents situacions, més o menys greus, i ha reaccionat d’alguna forma davant elles, obtenint valuosa informació respecte a quines repercussions ha tingut cada acte en la seva vida quotidiana.

Per exemple, algú pot explicar com va començar a amagar a la seva família que bevia entre setmana, quant temps va durar aquesta situació i les repercussions que això va tenir.

Imagina ara que aquesta persona va decidir explicar-li-ho a la seva parella un dia i això va suposar rebre la seva ajuda i començar un tractament.

No creus que escoltar aquesta experiència podria ajudar a algú que estigui començant a amagar a la seva família que beu?

3. Alleugeraràs el teu malestar en comprovar que no ets l’únic que pateix problemes

Les dades revelen que les persones amb problemes d’addiccions són molt nombroses en la nostra societat.

Per exemple, l’ONU estima que 1 de cada 20 persones d’entre 15 i 65 anys consumeix drogues.

No obstant això, quan ets addicte, la teva realitat quotidiana pot fer-te sentir tot el contrari i arribes a percebre que tu ets l’únic que sofreix aquest problema.

Descobrir que altres persones pateixen aquests mateixos problemes pot resultar molt reconfortant i tranquil·litzador.

4. Obtindràs directrius pràctiques provinents d’un terapeuta professional

En essència, la teràpia de grup és possible perquè un terapeuta professional la dinamitza.

No has d’oblidar que aquesta persona, al marge de la seva formació tècnica, ha supervisat multitud de sessions de teràpia de grup, amb el coneixement adquirit que això suposa.

Aquest fet resulta clau, ja que és el que assegura que atenent a una teràpia de grup obtindràs eines, estratègies i recursos pràctics per enfrontar-te als teus problemes diaris.

Això és una teràpia de grup…i funciona

Els professionals coneixem els beneficis de la teràpia de grup, al cap i a la fi mesurem la seva eficàcia en funció dels resultats que observem en els nostres pacients.

El més gratificant és comprovar que els qui assisteixen perceben en primera persona aquests beneficis, i van evolucionant des del primer dia i rehabilitant-se a poc a poc, gràcies a la seva força de voluntat i l’ajuda dels altres companys del grup.

Informa’t si creus que aquesta teràpia es pot adaptar a tu.