Potser vas començar a beure alcohol per animar-te, per desinhibir-te, per relaxar-te o per oblidar-te per unes hores d’aquesta persona a la qual li costa relacionar-se i entaular converses.

Potser ni ho havies pensat, i en realitat et resulta molt natural haver començat a beure, al cap i a la fi en el teu entorn ha estat el que has vist des de sempre.

En tot cas, ara mateix et preocupa més una altra qüestió.

Et preocupa que es repeteixin els dies en els quals aixecar-te del llit és un suplici, en els quals no tens força ni per apagar el despertador i l’últim que vols és parlar amb ningú perquè preveus un dia entre sanglots i sospirs.

La relació entre l’alcohol i la depressió és una realitat, i existeixen diverses raons per les quals hauries de prendre’t aquesta relació molt de debò. Heus aquí algunes d’elles:

1- Una de les causes de la depressió pot ser l’alcoholisme

És així de simple i directe.

Evidentment no tots els casos de depressió estan relacionats amb l’alcoholisme, ja que la depressió pot derivar de moltes altres causes i factors, no obstant això, està demostrat que l’alcohol té la capacitat de produir trastorns psiquiàtrics.

Addicionalment, és utilitzat a vegades per mitigar alguns estats emocionals, la qual cosa origina una controvertida relació entre el consum d’alcohol i els trastorns psiquiàtrics com la mateixa depressió.

Aquesta relació pot portar al fet que aquesta depressió quedi entelada per l’evolució de la dependència de l’alcohol i els problemes físics, psicològics i socials que est produeix.

Les sospites que s’han tingut durant dècades sobre aquest tema han quedat afermades per recents estudis, que demostren el directe de la relació, indicant a més que és més probable que una persona desenvolupi depressió com a conseqüència de l’alcoholisme, que l’invers.

2- Utilitzar l’alcohol per afrontar la depressió és molt perillós

[Tweet “La depressió és una afecció molt comuna, però poques persones li saben fer front.”]

Pot ser que estiguis passant una mala ratxa, haver perdut un ser estimat, voler elevar una mica el teu estat d’ànim o simplement induir el somni, i recorris a l’alcohol per a això.

Sona bastant comuna veritat?

Lamentablement, si prens aquest camí, molt a la vora pots topar-te amb una realitat molt freqüent en aquests casos:

El teu cos genera ràpidament una tolerància a l’alcohol, cada vegada necessites i consumis dosis majors, i acabes convertint-te en un addicte.

3- La relació entre alcoholisme i depressió és més forta en dones

L’alcohol no afecta per igual a homes i dones  i l’alcoholisme no està acceptat socialment de la mateixa forma en un cas o un altre.

Si ets dona, per tant, l’alcoholisme i la depressió són lloses que pesen alguns quilos més que les dels homes.

En aquesta circumstància, no sona gens estranya la següent realitat:

Les dones tenen el doble de possibilitats que els homes de començar a beure de forma desmesurada si tenen un historial de depressió.

Aquests són alguns factors que predisposen a l’aparició d’episodis depressius en dones depenent de l’alcohol:

  • Història familiar de trastorns afectius
  • començament d’hora del consum abusiu de l’alcohol
  • Divorci
  • Nivell socioeconòmic baix
  • Antecedents personals d’algun trastorn d’ansietat
  • Ús d’altres drogues
  • Intent de suïcidi

4- L’alcohol és un depressor

I com tota droga d’aquest tipus, té la capacitat de produir efectes depressius sobre tu.

De fet, en la majoria de cultures, l’alcohol és el depressor del sistema nerviós central per excel·lència i responsable d’una morbiditat i una mortalitat considerables.

Si consumeixes grans quantitats d’alcohol pots sofrir episodis de depressió, que sorgeixen durant la intoxicació o durant la síndrome d’abstinència, i que tendeixen a desaparèixer després de diverses setmanes d’abstinència.

A aquests símptomes ha d’afegir-se la pèrdua de control, que a més pot tenir greus conseqüències per la desinhibició que produeix, com per exemple accidents, violència o suïcidi.

En fi, un factor multiplicador de conseqüències molt serioses.

En resum, la relació entre l’alcohol i la depressió és una realitat comprovada no solament per l’evidència de les persones que pateixen tots dos problemes, sinó per estudis que confirmen que existeixen raons per prestar especial atenció a aquesta relació.

En alguns casos la depressió precedeix a l’alcoholisme i en uns altres ocorre el contrari.

A més, un dels dos factors pot encobrir l’altre, i fins i tot potenciar-ho, amb el que és clau un diagnòstic precís que eviti majors conseqüències.

Si aquest és el teu cas, un professional és qui pot diagnosticar clarament la teva situació per començar al més aviat possible a treballar en la bona adreça i ajudar-te a fer els passos adequats en la teva recuperació.

No ens cansarem de dir que una altra vida és possible i pot estar tan a prop com un primer pas.

Escriu-nos, podem ajudarte.