Portava diversos mesos treballant massa.

Repeteixes aquesta frase una vegada i una altra. No saps com ni perquè, però creus que guarda alguna relació amb el fet que hagis tornat a consumir després d’anys.

Ho fas entre llàgrimes, l’endemà, completament abatut, i amb nus a la gola que no para d’estrènyer la culpa i el penediment.

Tornes a tenir por, a sentir-te feble, i penses una vegada i una altra en el que pots perdre si reprens el camí del consum.

Semblava un dimecres qualsevol i encara no t’expliques com va poder derivar en allò.

Havia estat un dia dur, havies vist clarejar i fosquejar en l’oficina, i estaves esgotat quan vas rebre la trucada d’aquell vell amic que estava en un bar proper.

– Bé, no em vindrà malament distreure’m una estona.

Acabar consumint després d’entrar en aquell bar et sembla ara bastant lògic.

– Com no em vaig adonar en aquell moment?

En realitat, comences a lligar caps i veus que allò ha estat bastant progressiu. Feia mesos (que …) no anava a teràpies (no tenies temps) i se t’havien oblidat la majoria dels hàbits que havies après en elles (tenies coses “més importants” al cap”).

Aquesta és la història d’una recaiguda qualsevol.

La història de com una persona que feia mesos o anys que no provava una substància que tant sofriment li va causar en el passat, torna a “mossegar la maleïda poma” i desencadena un remolí de sentiments destructius, que en el pitjor dels casos pot suposar tornar al consum regular.

La recaiguda

Es tracta de la POR de l’addicte en tractament, la paraula que talla la respiració i activa totes les alarmes.

No és estrany que així sigui, ja que dóna molt vertigen pensar que una simple acció, en pocs segons, pot tirar per la borda el dur treball fet durant mesos o anys.

Aquesta amenaçadora por és el que has d’aprendre a governar, assumint una veritat contra la qual pot ser que lluitis al principi, però a la qual hauràs de rendir-te en algun moment per començar a construir sobre ella:

[Tweet “El risc de recaiguda mai desapareix completament. “]

Les claus bàsiques

Existeixen certes claus bàsiques en la prevenció de les recaigudes:

– El primer any és crític
– Estableix-te una rutina
– Programa activitats la teva mesura
– Diferencia activitats terapèutiques de no terapèutiques
– Deixa’t ajudar per un professional

Aquestes claus cobren especial rellevància als primers moments del tractament, quan comences a aprendre i crear les rutines que t’ajudin a canviar els teus hàbits.

Recaure després d’un temps sense consumir

No obstant això, assumint que el risc de recaiguda sempre existeix, la recaiguda després de mesos o anys sense consumir ocorre més del que pots pensar a priori.

Tot comença, com en el cas d’inici d’aquest article, quan portes un temps de recuperació i reprens activitats de la teva vida. Si estàs en tractament, assisteixes a menys teràpies de grup i espacies les visites amb el teu terapeuta.

L’evolució des d’aquest punt fins al moment en el qual tornes a consumir depèn de diversos factors i circumstàncies personals, però la bona notícia (i veuràs més endavant perquè) és que en la majoria dels casos existeix un denominador comú.

Es tracta d’una veritat, una clau, crida-ho secret si vols, que si entens al 100%, pot portar-te a crear un sistema d’alerta amb el qual t’estalviïs les més doloroses recaigudes.

El quid de la qüestió

La veritat de la qual parlem, es condensa en la següent frase:

[Tweet “Abans de recaure en la substància, recaus en les conductes prèvies al tractament.”]És així de simple, però a vegades complicat de detectar per un mateix.

Potser pensaves que recaure era beure’t aquesta cervesa, ficar-te aquesta ratlla o fumar-te aquell porro després de tant temps. No obstant això, la recaiguda comença abans, amb una sèrie de conductes que acaben derivant en el fatídic fet.

Hi ha una bona notícia de nou, i és que aquestes conductes van deixant rastres, senyals, que són veritables alarmes i que has d’aprendre a detectar.

T’imagino lligant caps, alçant la mirada de la pantalla i dient; doncs clar!, perquè possiblement recordes que la consciència  és la clau perquè sorgeixi la voluntat de canvi en qualsevol fase de la teva addicció.

En resum, la consciència és aquesta eina que et permet adonar-te dels teus actes, quan pares per un moment i recapacites sobre com i perquè estàs fent el que estàs fent.

Recapitulem per veure com es completa la “fórmula matemàtica”:

Abans de recaure en l’acte del consum, recuperes certes velles conductes que deixen senyals i alerten del risc imminent de recaiguda. Si aconsegueixes recapacitar i adonar-te (ser conscient) d’aquests senyals, pots actuar en conseqüència per evitar la recaiguda final.

Els senyals

Ara que saps el que signifiquen, és el moment de veure exemples d’aquests senyals:

  • Tornar a mentir
  • Saltar-se les normes
  • Estar més apàtic sense tenir ganes de fer el que toca
  • Deixar de cuidar-se
  • Assumir el rol de salvador i ajudador constantment
  • Relacionar-se des del victimisme o erotisme
  • Buscar tenir sempre la raó
  • Malpensar
  • Desconfiar

Com sempre, aquests són exemples que varien en funció dels casos i les persones, però segur que entens del que estem parlant, i les comences a percebre com el que són, veritables senyals d’alarma.

Què fer en detectar-les?

Tot el desenvolupat fins a aquest punt té sentit si aconsegueixes tancar el cercle al moment adequat. És a dir, si prens acció al moment precís de detectar aquests senyals.

Has de demanar ajuda, així de simple.

Si perceps algun d’aquests senyals, és el moment de verbalitzar-les, de contactar amb algú, per exemple la teva família, els companys de teràpia o el teu propi terapeuta.

No negociïs amb tu mateix, no caiguis en autoenganys, repetin-te; “si finalment consumeixo, cridaré a un professional”, o “per consumir una mica no passa res perquè ara controlo”.

De debò, estalvia’t tornar al lloc que ja coneixes i del que tant et va costar sortir, estalvia’t tornar a perdre el que vas perdre, estalvia’t tornar a la por, la vergonya i el penediment.

Tu més que ningú, saps que una altra vida és possible, net, sa i equilibrat.

Aposta per aquesta vida.

Escriu-nos, podem ajudarte.