Et trec una canya?

Se t’obren els ulls com a plats, contens la respiració i se’t fa un nus en la gola que no et permet articular paraula.

Feia setmanes que sense beure i t’havies promès que aquella maleïda borratxera seria l’última, però en menys d’un minut i abans de poder dir no, el teu amic t’ha plantat una cervesa a la mà i de fons comença a escoltar-se la música del dia de la marmota.

El paradoxal del cas és que aquest mateix amic va ser el que en el seu moment et va dir que “potser hauries de controlar una mica més” o que pot ser que tinguessis “un problema”.

I com et veu “molt millor” se li ha ocorregut celebrar-ho amb una canyeta, perquè ara creu que si controles i ja “no passa gens”, evidenciat que no s’ha assabentat en excés de què t’ocorre en realitat.

Exactament dos mesos abans d’aquesta fatídica canya, estaves assegut en una cadira enfront d’un professional, finalment convençut per la teva família i per comentaris com els de “el teu amic”, i parcialment mentalitzat que necessites ajuda, després de comprovar els infructuosos resultats d’intentar-ho pel teu compte.

Vas deixar que el professional t’expliqués el que havies de fer per sortir de l’espiral de consum i descontrol, i allò d’establir-te una rutina sonava bastant bé, fins i tot el de deixar de tenir estímuls de consum, fins que això últim es va concretar encara més.

Deixar de veure a totes les meves amistats?

El de no passar pels llocs de consum ho veig raonable, però el dels meus amics, a tots?, fins al Joan que no s’ha begut més de dues canyes en la seva vida.

Efectivament, almenys a l’inici d’un tractament de desintoxicació, deus replantejar-te la teva relació amb la gent del teu voltant, de dalt a baix.

La pauta general serà separar-te de les teves amistats, ja que en línies generals entraran dins de l’etiqueta “estímuls de consum”.

Evidentment, hi ha diferents tipus d’amics, i cadascun d’ells podrà influir de forma més o menys rellevant en el seu paper com a estimulador.

Vegem alguns d’ells, i les seves particularitats:

Amb amics com aquest qualsevol necessita enemics

Hola, et presento a les teves amistats de consum.

Quedes amb ells per i per beure, en qualsevol dels seus formats; borratxeres de finalització de setmana, canyes després del treball, vins al migdia, cubalibres del diumenge veient el futbol, etc.

Si ho penses un moment segur que pots reconèixer a algú amb qui sempre que t’ajuntes inevitablement acabes bevent.

Aquestes amistats són les que has de bandejar primer.

Com?

Sent rigorós, implacable, i pensant en el que més importa en aquest moment; el teu benestar.

No perdis el temps a parlar amb aquestes persones per explicar-los que has decidit passar per un procés per deixar de beure, que vols una nova vida i potser algunes influències no siguin les més adequades, etc.

Saps com acabaran aquestes situacions en el 99% dels casos?

Amb tu i aquests “amics” bevent en un bar, que és al cap i a la fi la fràgil, banal i perillosa base sobre la qual has construït aquestes amistats.

Simplement allunya’t d’aquestes persones i no mantinguis cap contacte amb elles. Ni converses, ni missatges, ni trucades.

De debò, el més important en aquest moment ets tu.

Quan el teu amic controla… Però tu no

Arriba un moment en el qual assumeixes i acceptes el següent:

1- Tinc alguns amics amb els quals solament quedem per beure
2- Són un estímul de consum, i cada vegada que estic amb ells bec
3- Si vull deixar de beure, haig de deixar de veure’ls

En aquest punt hauràs avançat bastant, perquè començaràs a comprendre que el teu cervell funciona per sistemes de recompensa i que la memòria i els costums associats et juguen males passades (3 reflexions que t’ajudaran a enfrontar-te a la teva addicció), a través d’aquestes amistats de consum.

Bé, i què passa amb gent com en Joan? Aquest amic assenyat, total, amb la seva vida ordenada, a qui tant valores i que mai es pren més de dues canyes.

També hauré de deixar de veure’l?

La resposta curta és sí, almenys durant una temporada.

Hi ha un concepte que si aconsegueixes comprendre’l t’ajudarà molt a sobre portar aquesta circumstància, i que pot resumir-se en la següent frase:

[Tweet “Els amics que es denominen de “no consum”, si consumeixen, però no són addictes.”]

En altres paraules, pot ser que ells no tinguin un problema, però tu sí.

Per exemple, un dia podràs quedar amb en Joan, ell es prendrà una cervesa mentre xerreu i tu no, però el que inconscientment estaràs recordant són aquells moments en els quals us ajuntàveu i consumies amb ell.

És cert que ell solament es prenia una copa, però tu eres capaç de parar?

Fins i tot pot ser que en ple procés per deixar de beure quedis amb ell i no begui, però tu ment seguirà recordant aquests moments de consum, amb el que solament pel fet de quedar amb ell hauràs triat sofrir.

Est és el moment que reflexions sincerament sobre totes les teves amistats, tractis de reconèixer els comportaments esmentats, i responguis honestament a la següent pregunta:

Vols deixar de beure veritablement?

Vols reprendre el control i no ser aquesta persona que tan lamentables conseqüències està pagant pel seu estil de vida?

Si la teva resposta és afirmativa, el teu camí implicarà renunciar inevitablement a certes coses, entre elles a moltes de les teves amistats.

Permet-me que et presenti als teus nous amics

I a partir d’aquí comença la teva nova vida composta de moltes noves amistats.

Possiblement la teva ment estigui en manera:

– Amb qui sortiré, si deixo als meus amics?
– Jo no vull estar a casa tancat
– No podré divertir-me?
– A mi em costa molt fer noves amistats

No et torturis, és una sèrie de pensaments habitual en moltes persones que estan deixant de beure.

Precisament les històries de les persones que han aconseguit deixar de beure i viuen una vida plena, saludable i lluny de l’alcohol, són les que ratifiquen que aquests pensaments poden superar-se.

Històries de persones que es repeteixen en la consulta, històries d’addictes recuperats que després de passar pel seu procés, ara gaudeixen d’una vida equilibrada, envoltats de noves amistats concordes amb el que en aquest moment de la seva vida necessiten.

Això mateix és el que pot ocórrer-te també a tu, al cap i a la fi és el que desitges veritat?

Aquests 4 consells ràpids segur que et poden ajudar.

1- Envolta’t de familiars

Pares, parella, germans, fills, etc. seran els qui millor podran entendre com han d’ajudar-te.

2- Cerca noves relacions

A partir d’ara el perfil de les noves relacions que busquis haurà de ser gent sana i que no consumeix absolutament gens. Recorda que això t’ajuda a no estimular les teves ganes de consumir.

3- Els teus companys de recuperació estaran aquí

Si estàs en un grup per recuperar-te, les persones que t’envolten estan, o han estat, en una situació similar a la teva.

A l’inici del teu procés aquestes persones poden ser un suport molt important. Hi haurà moments de descoratjament, baixó i dubtes, en aquests moments, ells millor que ningú sabran que dir-te per ajudar-te.

4- Ser pacient

Quan comencis a fer activitats més saludables, com sortir a passejar, córrer, anar al gimnàs, a la muntanya o a la platja, començaràs inevitablement a envoltar-te d’altres persones.

De forma progressiva, a mesura que et trobis millor, podràs iniciar relacions d’amistat amb gent els interessos de la qual estan ara alineats amb els teus, dóna-li temps al temps.

En resum, per deixar de beure hauran de canviar moltes coses en la teva vida, i el principal d’aquests canvis seran els teus hàbits i formes de pensar.

Si vols que aquest canvi es produeixi de debò, hauràs d’assumir certes conseqüències, i una d’elles implicarà replantejar-te moltes de les teves amistats, i allunyar-te d’algunes d’elles.

Hi ha una frase que diu que “res canvia si res es canvia.”

La decisió del camí que prenguis està a les teves mans, però mai oblidis que en aquest procés el més important ets tu.

Escriu-nos, podem ajudarte.