El meu nom és Lluís i tinc 35 anys, dels quals 20 els he passat fumant porros.

He intentat deixar-los diverses vegades sense èxit, però estic convençut que aquesta és la definitiva.

Pot ser que com en Lluís, estiguis en ple procés per deixar de fumar porros, i que fins i tot estiguis sofrint conseqüències físiques i mentals que et facin plantejar tornar a fumar una vegada i una altra.

Potser la culpa et martelleja el cap constantment, recordant-te el malament que et sentin, el molt que limiten la teva vida, i el recomanable que seria que els deixessis d’una vegada.

Encara que aquest no sigui el seu veritable nom, la història de Lluís és real.

El punt de vista d’aquest jove pot ajudar a entendre millor com se sent algú que està passant pel procés de deixar els porros.

Al llarg d’aquest article, apareixeran preguntes respostes per ell mateix, que aportaran una visió en primera persona del que s’expliqui.

La història d’en Lluís

Al dia fumava una mitjana de 7 porros, arribant molts dies a superar-se en gairebé el doble, de tots els que fumava solament sentia i gaudia el primer, la resta era per sadollar la nicotina que em demanava el cos, suposo.

De vegades fumava amb tal ansietat que em fumava tres seguits, i per això en comptes de fumar-me un cigar preferia un canó. Això em feia estar tot el dia fumat i personalment m’afectava molt deixant-me totalment desganat.

Comencem pel principi

És molt habitual que el consum de marihuana o haixix comenci en l’adolescència, en edats d’educació secundària i generalment vinculat amb l’inici del consum de l’alcohol.

El Ministeri de Sanitat espanyol realitza cada dos anys una enquesta  sobre l’ús de les drogues, a estudiants d’Educacions Secundàries, i les dades de l’última (realitzada en 2014) són certament reveladores.

Dels 37.486 adolescents enquestats, el 29,1% afirma haver consumit alguna vegada en la seva vida cànnabis, i el 25,4% diu haver-ho consumit en els últims 12 mesos.

La història d’en Lluís

Quan, com i per què vas començar a fumar porros?

No recordo el dia ni el moment exacte, però aproximadament seria als 14, abans ja els havia vist o escoltat per aquí i des de llavors sentia curiositat per provar-los.

Per què?, suposo que com a bon “niñato” pensava que estava ben fer-ho per estar prohibit i per tot el bé que escoltaves que et feien sentir.

Per què deixar els porros

La forma de consum del cànnabis ha canviat molt, i cada vegada es fa més complicada la desintoxicació.

El THC que consumim avui dia ha anat variant sintèticament fins a fer-se molt més potent. S’ha convertit en una de les drogues més perilloses, ja que molts consumidors pateixen brots psicòtics després d’un elevat consum.

No obstant això, la teva major motivació per la qual deixar els porros ha de ser l’alliberament definitiu de les conseqüències i trastorns derivats del consum d’aquesta droga.

Si ho penses una mica segur que no et costa recordar-los; tardes perdudes davant de la televisió, la incapacitat de fer alguna cosa que no inclogui consumir, hores i hores davant de l’ordinador mirant.. Res, o simplement el difícil que resulta fer tasques habituals com recollir la teva casa.

En resum, es tracta que recuperis la teva vida.

La història d’en Lluís

Per què vols deixar de fumar porros?

Vaig decidir deixar de fumar porros perquè al final alguna cosa dins del meu va explotar i em va fer adonar que tot el que m’estaven aportant era negatiu, i que el que estava fent era veure passar els dies, les oportunitats i moltes persones importants.

Clarament no compensa. Només viuré una vegada.

La síndrome d’abstinència dels porros

Com sempre, ningú va dir que fos fàcil.

Científicament no està demostrat que els porros produeixin síndrome d’abstinència física, no obstant això, has de saber que quan deixes el cànnabis sofreixes una sèrie de símptomes molests, que es poden semblar molt a aquells que pateixes quan deixes el tabac.

Aquests símptomes varien en funció de la freqüència amb la qual consumeixis, és a dir, depenen de si consumeixes de forma abusiva o no.

Els símptomes més habituals que podràs notar en deixar els porros són:

 • Ràbia i agressivitat
 • Pèrdua d’apetit i peso
 • Irritabilitat
 • Ansietat
 • Inquietud
 • Problemes per dormir, incloent-hi somnis estranys

També existeixen altres símptomes menys freqüents:

 • Esgarrifances
 • Humor depressiu
 • Mals de panxa
 • Tremolors
 • Suors

La història d’en Lluís

Quant temps has estat sense fumar, i quins són els símptomes que has notat en deixar-ho?

Sense fumar he estat diverses vegades més d’un mes, no creo haver arribat mai a dos.

Els símptomes que he notat sobre tots els primers dies era recordar el que somiava i solien ser somnis desagradables. Dormir no em costava, és més, dormia amb somni en comptes de quedar-me inconscient en el sofà.

Les primeres setmanes sues més i la resta dels dies si penses en els porros asseguis una espècie d’enyorança que si no me la llevo de pressa del cap fa que torni a fumar.

No em va fer perdre la gana, menjo igual i consumeixo menys dolç.

Així et sentiràs quan deixis de fumar porros

Si deixes de fumar, aviat percebràs els beneficis.

Al cap de pocs mesos començaràs a notar que el teu interès per una sèrie d’activitats augmenta, i això es deu al fet que comença a desaparèixer la síndrome motivacional que caracteritza el consum del cànnabis.

Tindràs sensacions molt gratificants, ja que podràs fer moltes coses que fins ara et semblaven impossibles o molt costoses.

Ja no necessitaràs estar tancat a la teva habitació tot el dia i podràs socialitzar sense consumir. Potser et llegeixes un article d’una revista complet, vegis una pel·lícula sense quedar-te adormit en els títols i al final del dia dormis plàcidament sense prendre cap droga.

També podràs anar més lluny, i podràs pensar en les necessitats i anhels que qualsevol persona té en la vida. Seràs capaç de pensar a marcar-te objectius i aconseguir-los.

El millor de tot?

Com més temps passis sense consumir, majors seran aquests beneficis.

La història d’en Lluís

Com et sents quan no fumes porros?

Quan no fumo em sento una persona totalment diferent. Em sento despert, em sento jo, sense un pes de plom al coll, i sobretot sento que estic vivint el dia.

7 consells que t’ajudaran a deixar de fumar porros

1- Deixa també la resta de drogues que consumeixis

Si vols deixar els porros hauràs de deixar la resta de drogues que consumeixis.

Pensa-ho d’aquesta manera:

Fins ara anaves amb cotxe conduint per una carretera que no sabies bé on et portava. Has recapacitat i vols decidir com és el teu destí. Has començat per parar el cotxe i has mirat al seient del copilot per veure que els porros eren els teus companys de viatge. Has obert la porta i els has dit:

Ho sento però en aquest viatge no hi ha lloc per a vosaltres, sortiu de la meva vida

Doncs bé, Aquest és el moment que miris a la part de darrere del cotxe, per comprovar si al marge dels porros, també portes altres companys de viatge “no desitjats”.

Pastilles, alcohol, speed, cocaïna, etc. És moment d’obrir-los la porta i dir les paraules màgiques:

Ho sento però en aquest viatge no hi ha lloc per a vosaltres, sortiu de la meva vida

2- Estableix rutines

Ja hem parlat més vegades sobre la importància que té establir-se rutines i pautes concretes a l’hora d’aconseguir l’estabilitat que necessitaràs en deixar de consumir qualsevol substància.

En aquest article sobre les recaigudes (link), perfectament aplicable a aquest cas, trobaràs més informació sobre aquest tema.

3- Oblida’t de les teves relacions de consum

La clau ara mateix per a tu és evitar estímuls que et recordin als porros, com esmentarem també més endavant.

Sona bastant lògic pensar que un dels majors estímuls que pots tenir és el de veure com la resta de gent consumeix a la teva al voltant.

Sincerament, una cosa és que vulguis deixar de fumar porros, i una altra és que vulguis sofrir. Per tant, no sembla la millor idea estar envoltat d’un grup de persones que està consumint una substància a la qual has estat enganxat i que estàs tractant de deixar.

En resum, ajunta’t amb gent que no fumi porros.

4- Allunya’t dels llocs en els quals fumaves

D’acord, pensem que ja has decidit deixar aquestes relacions de consum que esmentàvem en el punt anterior.

És el moment de fer un pas més.

Possiblement amb aquesta mateixa gent tenies una rutina establerta, que et portava a quedar amb ells a cert parc, plaça, banc, carrer, etc., amb l’única intenció de fumar.

Abraçant la mateixa idea de no estimular el teu cervell amb records que et facin trobar a faltar aquests moments en els quals fumaves, deixa de passar per aquests llocs

5- Recolza’t en la família

Sona a tòpic i no ho és.

En molts casos, són ells els qui estaran al teu costat a tot moment, disposats a acompanyar-te en un procés que pot ser que no resulti fàcil. No malgastis l’ajuda que t’ofereixin.

Pot haver-hi casos en els quals no hi hagi una família al voltant a la qual acudir. En tal cas, sempre existeixen associacions i professionals disposats a tirar-te una mà.

6- Activat

Si has estat consumint molts porros, possiblement recordes els últims mesos o anys com una densa nebulosa, en les quals els dies d’inactivitat absoluta s’han succeït un darrere l’altre.

La teva vida ha canviat, és el moment d’activar-te, que comencis a fer qualsevol exercici que a més d’aportar-te benestar físic, emeti un clar missatge al teu cap que gens tornarà a ser igual.

Tria l’activitat que més t’agradi i recorda que has d’implementar-la en la teva rutina. Es tracta d’una eina tremendament efectiva a l’hora de reduir l’ansietat de consumir que puguis experimentar en algun moment.

7- Evita les activitats que et recordin als porros

La idea és allunyar-te de les activitats que més et recorden a quan fumaves, ja que quan les realitzes sense fumar serà inevitable que sofreixis d’alguna manera per la falta d’una substància que fins ara associaves a aquesta activitat.

Evidentment, això és subjectiu, i on a una persona li pot porta a la ment els porros el fet de jugar a la consola, a un altre se li pot ocórrer tocar la guitarra.

Això també ocorre a una altra escala en deixar el tabac, i és molt habitual escoltar a la gent dir quan deixa de fumar cigarrets, quant els troba a faltar es al prendre’s el cafè del matí.

En el cas dels porros, un estímul recurrent és el dels cigarrets d’embolicar, que et poden crear un record immediat a aquests cada vegada que et lies un entre les mans.

Per tant, si en deixar de fumar porros decideixes continuar fumant tabac, fuma’l de paquet.

La història d’en Lluís

Quins consells li donaries a algú que estigui pensant deixar els porros?

Cada persona som molt diferents una d’unes altres però del que segur que tots tenim ganes és de viure la vida, i per resumir més; viure el dia a dia.

I així sent conscients d’això cadascun decidirà com vol actuar.

8- Posa’t en mans d’un professional

Aquest últim és un consell extra.

Deixar els porros no serà fàcil, i és un procés que encara pot complicar-se més si consumeixes altres substàncies.

Per exemple, l’alcohol i les benzodiazepines (substàncies que solen acompanyar el consum de cànnabis) comporten una síndrome d’abstinència que pot fer perillar la teva salut, i el seu procés de desintoxicació ha de passar per les mans d’un psiquiatre especialitzat.

Cada persona és un món i cada cas diferent.

Contacta amb nosaltres si necessites ajuda.

Escriu-nos, podem ajudarte.