Per descomptat que t’agradaria aixecar-te del llit alegre i curull d’energia.

Clar que voldries que tot fos tan fàcil com fer cas als consells que et dona la gent quan et diu; no és per posar-se així o alegrar-te una mica home!.

Però la realitat és una altra ben diferent.

T’has aixecat del llit amb prou feines, no tens ganes de fer absolutament gens i asseguis una tristesa que sembla que impossible d’alleujar.

Si aquest estat es perllonga durant més de dues setmanes, pot tractar-se d’un cas de depressió, un trastorn mental tan freqüent que l’OMS calcula que afecta a unes 350 milions de persones al món.

Abordar la depressió no és tan simple com fer cas als comentaris d’ànim de les persones d’al voltant.

No obstant això, els tractaments actuals resulten eficaços en molts casos, i permeten pensar en la possibilitat de superar aquest estat i poder arribar a gaudir plenament de les

activitats quotidianes de la vida.

Es tracta tan sols d’estar molt trist?

La depressió és un dels problemes més habituals amb els quals s’enfronta la població general, sent la principal causa mundial de discapacitat.

La seva característica principal és l’alteració de l’humor, i deriva en un estat d’ànim depressiu la major part del dia i una marcada disminució de l’interès o el plaure en gairebé totes les activitats.

En els nens i adolescents l’alteració de l’estat d’ànim pot ser irritable més que trist, i no en tots els casos en adults és evident el sentiment de tristesa, ja que pot ser negada al principi, amb comentaris recurrents com; “va, no em ve de gust” o “passo de tot”.

Altres persones mostren una alta irritabilitat, responent als esdeveniments amb arrencades d’ira, insults o amb un sentiment exagerat de frustració per coses sense importància.

Altres símptomes

Dins dels variables símptomes que deriven d’aquest trastorn, poden aparèixer els següents:

  • Variacions de pes i de l’apetit
  • Alteracions del somio
  • Agitació o enlenteciment en els moviments
  • Fatiga o pèrdua d’energia
  • Sentiments de desvaloració o culpa
  • Menor capacitat de pensar o concentrar-se
  • Indecisió
  • Pensaments recurrents de mort

Qualsevol d’aquests símptomes provoquen malestar significatiu o deterioració del funcionament social i laboral, moltes vegades reflectit en la pèrdua d’interès i plaure en les relacions i aficions.

Per exemple, els familiars poden notar l’aïllament social o les parelles la reducció del desig sexual.

Les esmentades alteracions de l’apetit també són evidents podent disminuir o augmentar notablement, per exemple, l’apetència de dolços i hidrats de carboni.

La característica principal de l’alteració del somni és l’insomni en qualsevol de les seves etapes (inicial, mitjà i tardà).

Els canvis psicomotors inclouen agitació (incapacitat per romandre assegut, passejos, fregar-se les mans…) o enlenteciment en llenguatge, pensament i moviments.

És habitual la falta d’energia, el cansament i la fatiga.

El sentiment d’inutilitat i de culpa pot implicar avaluacions negatives no realistes del propi valor, sol interpretar els esdeveniments neutres o trivials com a proves dels defectes personals i un exagerat sentiment de responsabilitat per les adversitats.

Moltes persones es refereixen a una capacitat disminuïda per pensar, concentrar-se o prendre decisions queixant-se de falta de memòria.

EL NOSTRE TRACTAMENT

El tractament que es realitza pot ser de tipus farmacològic, Psicoterapèutic o una combinació de tots dos.

El psicològic anirà enfocat a respondre una pregunta respecte al teu comportament quan pateixes una depressió:

Com a estructures el món del teu al voltant?

T’ajudarem a identificar els conceptes i les creences que condicionen la valoració que fas dels problemes.

Existeixen altres formes més realistes d’abordar aquests problemes, i les nostres missió serà col·laborar que les descobreixis.

En la pràctica el procés pot semblar-se al següent:

1- Identificar i controlar els pensaments negatius automàtics

2- Identificar la relació entre pensament, afecte i conducta

3- Examinar l’evidència a favor i en contra dels teus pensaments distorsionats

4- Substituir aquests pensaments per interpretacions més realistes

5- Aprendre a identificar i modificar les falses creences que et predisposen a distorsionar les teves experiències

L’objectiu que es va treballant al llarg de tot el tractament és potenciar que vagis sent més independent i segur de tu mateix.

Escriu-nos, podem ajudarte.