Si no has llegit el primer d’aquesta minisèrie de dos articles, potser t’interessa llegir abans;

DONES VERSUS HOMES (I); ELS AFECTA L’ALCOHOL PER IGUAL?

La Isabel té 50 anys i l’Edu 35.

Cadascun busca les seves explicacions als moments de depressió que es repeteixen diverses vegades al dia, però la forma pràctica per la qual han optat per afrontar-los és comuna; l’alcohol.

Efectivament, tots dos tenen problemes d’addicció.

En el primer dels dos articles d’aquesta minisèrie, analitzàvem com afecta l’alcohol a homes i dones, i resumíem que existeixen certs factors que fan que la Isabel hagi de preocupar-se més que l’Edu per les conseqüències que tindrà l’alcohol en el seu organisme.

No obstant això, al marge del dany físic i mental que sofreixes quan ingereixes alcohol sense control, existeix una altra conseqüència innegable; la imatge que projectes en la societat i la percepció que aquesta té sobre la teva malaltia.

I una vegada que hem obert el meló, anem per la pregunta del milió:

Existeixen diferències en la percepció social de l’alcoholisme si aquest afecta dones o a homes?

La resposta breu torna a ser sí, i la damnificada torna a ser la dona.

En resum, la societat és menys tolerant amb les dones amb problemes d’alcoholisme del que ho és amb els homes amb el mateix problema.

Les 3 grans diferències socials entre addictes i addictes a l’alcohol

1- Els estereotips o rols de gènere segueixen sent diferents

Els temps canvien, les societats evolucionen, però és indubtable que certes imatges preconcebudes romanen en la nostra ment a pesar que ens conscienciem en idees d’igualtat.

Aquestes imatges o concepcions individuals (moltes vegades imposades) del que són o haurien de ser l’home i la dona, segueixen creant imatges col·lectives, que a vegades potser no són tan evolucionades com podríem desitjar.

En general, segueix existint certs estereotips o característiques dels homes, que els defineixen com:

 • Independents
 • Racionals
 • Competitius
 • Bruscs
 • No tendents a mostrar els seus sentiments

Mentre que a les dones els toca ser:

 • Dependents
 • Emocionals
 • Delicades
 • Mares
 • Dones casades
 • Cuidadores

Com a conseqüència d’això, o gairebé per herència, l’alcoholisme s’ha percebut sempre com un problema masculí, sent compatible amb les expectatives del seu rol de gènere.

En canvi l’alcoholisme en una dona és percebut per la societat de forma molt diferent, afegint una connotació més negativa, relacionada amb els rols que se li suposen.

La societat no acaba d’encaixar la idea que algú que hauria de mostrar-se delicada, mare o cuidadora, sigui en realitat una persona la principal necessitat vital és consumir alcohol.

És com si apuntem amb el dit a aquesta dona i li diguéssim:

Mira’t, tu que hauries d’estar cuidant dels teus, no ets capaç ni de cuidar de tu mateixa.

Evidentment no és una qüestió actual. Per exemple, en l’antiga Roma, les dones tenien completament prohibit beure, exposant-se a penes que podien incloure la mort.

2- Demanar ajuda és més complicat per a la dona

Ets home i vols posar-te en tractament perquè tens problemes amb l’alcohol?

Perfecte!

En el millor dels casos, el teu entorn t’entendrà, la teva família estarà al teu costat en la recuperació i la societat et mostrarà com un exemple de coratge i voluntat, com aquella persona que ha sabut rectificar i deixar de consumir.

Els homes alcohòlics tenen més facilitat per posar-se en tractament al moment en el qual estan disposats a deixar de consumir, són entesos per la societat i fins i tot lloats per la seva força de voluntat, rebent suport familiar per ajudar-los al fet que aconsegueixin una bona recuperació.

No obstant això, si ets dona el panorama pot complicar-se més.

En moltes ocasions les dones alcohòliques se senten menyspreables i moltes vegades menyspreades pel seu entorn més proper. La presència de fills i la seva por a la retirada, a més de la penalització familiar i social que rebrien fa que els costi molt més demanar ajuda professional.

3- Homes i dones consumeixen en llocs diferents

Els homes consumeixen en general més en els bars, amb els amics, en sopars i festes. En canvi la majoria de dones que tenen un problema d’alcoholisme consumeixen a les seves cases i d’amagat de les seves famílies o parelles.

És cert que els rols de la dona, que s’esmentaven abans, han anat variant durant les últimes dècades, en favor d’una dona que ocupa espais en la societat més enllà dels relacionats amb la llar i la cura de la família.

Situacions quotidianes com anar al treball diàriament, sortir amb els companys després de la jornada laboral, assistir a sopars, etc. han suposat que la dona també consumeixi alcohol fora de casa.

La conseqüència negativa d’això, és que l’índex d’alcoholisme en dones ha augmentat en els últims anys..

Què diuen els nombres

En general, els homes beuen amb major freqüència, major quantitat i durant més anys que les dones.

Per exemple, a Espanya el 65,6% de la població de 15 i més anys va beure alcohol alguna vegada l’any 2011, el 77,5% dels homes i el 54,3% de les dones.

Encara així, la realitat és que les dones segueixen acceptant menys la seva malaltia i posant-se en tractament menys que els homes, amb el que això comporta.

També per això existeixen menys estudis sobre l’alcoholisme en dones, i analitzar les causes per les quals arriben a aquesta situació es fa més complicat.

La clau és cridar a les coses pel seu nom

Avui dia sabem que l’addicció és una malaltia i no un simple vici, i aquest ha de ser el teu enfocament per conscienciar-te, i perquè no, tranquil·litzar-te en saber que el teu problema té solució.

Ets home i tens problemes d’alcoholisme?

Pot ser que la societat accepti de millor grau la teva malaltia que si fossis una dona, però sincerament, això és poc rellevant perquè puguis deixar-ho.

Ets dona i tens problemes d’alcoholisme?

Saber que la societat serà menys tolerant amb tu que si fossis un home potser no és una notícia que et sorprengui.

El que és cert és que moltes abans que tu han passat pel mateix, i han tret el valor per demanar ajuda abans que fos massa tard.

Aquest pot ser el teu moment.

Escriu-nos, podem ajudarte.