L’Edu té 35 anys, treballa com a informàtic fa diversos anys en una gran empresa, ocupació que certament no li motiva en excés.

De fet, si poguessis parlar amb l’Edu més profundament, acabaria confessant que no troba excessives motivacions en la vida fa massa anys.

És dimecres, són les set de la tarda i acaba de sortir de l’oficina. Gairebé sense pensar-s’ho molt i amb la ferma promesa que “només serà un vi”, acaba assegut a la barra del bar de sempre.

La Isabel té 50 anys, és enginyera i els últims mesos se li fa especialment dur no enfonsar-se en pensar el temps que porta a l’atur.

És dimecres, són les set de la tarda, la Isabel comparteix la mateixa barra que l’Edu i en el seu cap ressona una promesa similar a la d’ell.

Encara que sembli bastant improbable, pensa que 2 hores després, i havent trencat tots dos la promesa de prendre solament una copa, haguessin begut exactament la mateixa quantitat d’alcohol.

Per exemple, 4 copes de vi i un whisky:

1- Creus que l’alcohol els hauria afectat per igual?

2- Per què?

La resposta curta és que molt probablement es troben en estats d’embriaguesa molt diferents, ja que solament per la diferència del seu gènere l’alcohol no els haurà afectat per igual.

Centrem-nos ara en la segona pregunta

Posem-nos científics

Més enllà de tòpics com; “els homes són més grans, més forts i més resistents”, existeixen evidències científiques provades que expliquen perquè l’alcohol no afecta per igual a uns i unes altres.

El primer que has de saber, és que les dones i els homes no absorbeixen i metabolitzen l’alcohol de la mateixa manera.

En beure alcohol, aquest s’absorbeix en diverses parts del cos, però principalment en l’intestí prim, on uns enzims juguen un paper important en la seva metabolització.

I aquí comencen les diferències.

D’una banda, la dona té menor quantitat d’aquests enzims, i per un altre, existeixen diferències fisiològiques relacionades amb el greix i l’aigua que tenim en el cos, que fan que elles tinguin major concentració d’alcohol que un home de la seva mateixa edat, talla i pes, havent begut el mateix.

Vegem-ho amb l’exemple de l’Edu i la Isabel.

Els seus 4 vins i el whisky, haurien suposat una ingesta de 72 grs. d’alcohol pur.

Si la Isabel pesés 50 kgs., la seva concentració d’alcohol seria de 2,4 grs./litre (alcoholèmia). Mentre que si l’Edu tingués la seva mateixa talla i edat, i pesés el mateix (si…potser també necessitaria guanyar una mica de pes), la seva concentració d’alcohol seria de 2 grs./litre.

Com a conseqüència d’aquestes diferències corporals, la dona corre el risc d’intoxicar-se més ràpidament que l’home.

La ciència continua avançant en les seves recerques i conclusions, i s’estudien diferències en múltiples factors que expliquin en major profunditat com i perquè afecta de forma diferent l’alcohol a tots dos sexes, la qual cosa permetrà que els tractaments cada vegada evolucionin d’una forma més individualitzada i eficaç.

En tot cas, sembla que la ciència no està de part de la Isabel, que havent begut el mateix que l’Edu, per descomptat que té diverses raons més per preocupar-se pel seu estat.

Gairebé t’ho estaràs imaginant, però una altra mala notícia per la Isabel és que segons han demostrat diversos estudis, les dones desenvolupen abans les malalties derivades de l’abús de l’alcohol.

Conseqüències de l’abús de l’alcohol en homes i dones

Posem algun exemple de les repercussions negatives de l’alcohol en el cos i com afecta el component home-dona.

Danys en el fetge

L’estrogen és una hormona femenina que sembla la responsable de les següents diferències entre homes i dones en aquest sentit:

  • La dona desenvolupa malalties de fetge relacionades amb l’alcohol abans i consumint menys que l’home
  • Són més propenses a desenvolupar hepatitis alcohòlica
  • Té major risc de mort per cirrosi

Danys cerebrals

Una osca més en el comptador negatiu per a les dones.

Imatges obtingudes amb ressonància magnètica, han mostrat que les dones són més vulnerables que els homes a les conseqüències negatives de l’alcohol en el cervell.

Accidents de trànsit

Aquesta vegada sembla que els tòpics es compleixen per bé respecte a les dones, quan es parla d’elles com “més responsables que els homes”.

Els estudis mostren que elles són menys propenses a conduir havent consumit alcohol, perquè ho troben un comportament menys tolerable, i per tant sofreixen menys accidents fatals en els quals es barregen alcohol i conducció.

No obstant això, els estudis revelen que entre un home i una dona que condueixin amb la mateixa concentració d’alcohol en el cos, elles tenen major risc de sofrir un accident.

Diferents gèneres però un problema comú

Sembla evident que existeixen diferències entre tots dos sexes a l’hora d’analitzar com afecta l’alcohol a homes i dones, on elles surten més perjudicades.

Si ets dona i tens problemes amb l’alcohol, aquest article potser es una mala notícia dins d’una pitjor, i és que no es pot negar la gravetat de l’alcoholisme.

Si ets home i tens els mateixos problemes, aquest article no hauria de servir-te de consol, el teu problema és exactament el mateix que abans que comencessis a llegir-ho.

No obstant això, la bona notícia és que no hauràs de preocupar-te de gens del que anteriorment has llegit si dónes els passos per solucionar l’origen de tots els teus mals.

La fórmula és tan simple com efectiva; si no consumeixes  alcohol, no hauràs de preocupar-te de les seves conseqüències.

Escriu-nos, podem ajudarte.