Per això no dorms quan deixes les benzodiazepines

Voltes i més voltes al llit, els llençols t’incomoden, sues, aquesta maleïda llum que es cola per la ranura de la persiana et fa aixecar per vintena vegada i comences a augurar les poques hores de son dels últims dies.

Estàs deixant les benzos i el pitjor és pensar una vegada i una altra en alguna cosa al que no li trobes explicació i que a més t’indigna bastant:

Vaig començar a prendre unes pastilles per poder dormir, i ara que les vull deixar són aquestes mateixes les que no em deixen clucar l’ull?

La pregunta és òbvia; per què passa això?

Comencem per comprendre com funciona la forma de dormir

Un repàs ràpid per les famoses fases REM

El son funciona per cicles, d’uns 90 a 120 minuts, que es van repetint al llarg de les hores que dorms, de manera que si dorms 8 hores, hauràs completat uns 4 o 5 cicles.

Cadascun d’aquests cicles es compon de diferents fases, conegudes com a NREM (4 fases) i REM (1 fase).

REM vol dir Rapid Eyes Movement o Moviment Ràpid d’Ulls (MOR), i NREM vol dir No REM.

Fem un repàs a què ocorre en un d’aquests cicles quan dorms:

Fase NREM 1

Estàs començant a quedar-te adormit progressivament i el teu cos comença a preparar-se per a això. La teva respiració es fa cada vegada més lenta, la teva musculatura es relaxa i el teu cor batega més a poc a poc.

És una fase que dura alguns minuts i en la qual és senzill que despertem, per exemple, davant algun estímul extern sobtat.

Has sentit alguna vegada la sensació de donar una puntada a l’aire i t’has despertat sobtadament?

Tranquil, és una reacció normal que ocorre amb freqüència en aquesta fase del son.

Fase NREM 2

És el començament del qual pot considerar-se somiar.

La relaxació corporal augmenta, i el nostre cervell es prepara també per a la fase més llarga del nostre son, que durarà entorn de 45-50 minuts.

Fase NREM 3 i NREM 4

Són les fases de son més profund, en les quals el teu cos obté el major descans, i en les quals és habitual que sorgeixin els somnis.

T’has aixecat de la migdiada alguna vegada completament atordit?

Probablement ho has fet durant aquesta fase, en la qual dormies profundament.

Havent passat per diverses fases de son, l’última de les quals és la més reparadora per al nostre organisme, tot fa pensar que el cicle del son podria finalitzar aquí.

Fase REM

No obstant això, existeix una última fase en la qual entraràs al dormir, la fase REM, que és la més misteriosa de totes, ja que no sabem perquè es produeix.

En ella segueixes profundament adormit, però a partir d’aquesta fase no solament els teus ulls començaran a activar-se i moure’s, sinó que la teva activitat cerebral començarà a augmentar, la teva respiració serà més ràpida, la teva musculatura no estarà tan relaxada i serà molt freqüent que somiïs.

Un altre fenomen habitual en aquesta fase serà que despertis, encara que la majoria de vegades no recordis haver-te despertat completament.

Cada vegada que despertis, el teu cicle de son tornarà a reiniciar-se, començant per la fase NREM 1.

I entre tant REM apareixen les benzos…

En realitat no vas necessitar tanta teoria el dia que vas començar a prendre benzos, possiblement feia mesos que no dormies i estaves completament desesperat, qualsevol alternativa que sonés a descans et semblava miraculosa.

No obstant això, com t’expliquem en aquest article, és perillós abusar d’aquestes pastilles prenent-les durant períodes perllongats, per això el temps segur per a l’ús terapèutic de les benzodiazepines és 15 dies.

Les famoses “pastilles per dormir” actuen principalment en l’última fase del somni o REM.

Escurcen aquesta fase, disminueixen els somnis, i com a conseqüència d’això els moments en els quals et despertes són menys. Per això dorms més hores, bàsicament.

Però clar, els problemes apareixen quan vols deixar-les.

Les pastilles han inhibit els teus sons en la fase REM, i en deixar-les, la teva activitat cerebral en aquesta fase tornarà a activar-se, i tornaràs a somiar.

Aquesta reactivació i la falta de costum a somiar, faran que puguin aparèixer malsons i et despertis angoixat.

I clar, si et posen en un costat de la balança un somni reparador i més perllongat, i en l’altre costat un somni interromput per malsons, despertant amb angoixes, la teva opció pot ser que sigui tornar a les pastilles.

Així es tanca un cercle viciós, i acabes no deixant les benzos.

Si has llegit l’article que anteriorment t’hem esmentat, sabràs que les benzodiazepines preses sense control són altament addictives, amb el que la idea que t’embullis en aquest cercle viciós no és gens recomanable.

Per descomptat, regular tu mateix la dosi de pastilles que prens, cau pel seu propi pes.

Pren-te seriosament això de dormir de debò i posa’t en mans d’un professional, que serà qui t’ajudi a aconseguir descansar d’una forma saludable i equilibrada.

Escriu-nos, podem ajudarte.