Benvolgut mariner:

Quan decideixis deixar de consumir, un immens i desconegut mar s’obrirà davant teu.

Una vegada que hagis salpat, arribarà un moment en el qual miraràs enrere i deixaràs de veure terra.

En el teu viatge hi haurà temps per a la calma i la serenitat, però també hi haurà tempestes, que assotaran l’estructura del teu vaixell amb força, una vegada i una altra.

Aquestes tempestes es diran por, ira, fàstic o tristesa, i seràs tu a qui li toqui enfrontar-se a elles amb les eines que trobis en el teu vaixell.

Serà inevitable, iniciaràs el teu procés de recuperació i centenars de pensaments t’assaltaran:

Per què consumia jo?

Quan va començar tot?

Com vaig començar?

Seran pensaments que apareixeran en iniciar el teu procés, i es tracta d’una forma de justificació de l’addicció. La teva nova relació amb les emocions (a vegades turmentoses) haurà començat.

Vivim en l’època de les emocions

Que és una emoció?

Quantes emocions bàsiques existeixen?

Com podem gestionar les nostres emocions?

Sembla que les emocions han acaparat molts espais de les nostres discussions en els últims anys.

Llibres, cursos, i una infinitat de persones que desenvolupen les seves activitats professionals, d’una o una altra forma, amb més o menys rigor, en relació a aquest apassionant camp.

En tot cas, la intenció d’aquest article no és “obrir més melons” i sumar encara més sobre el molt escrit últimament en relació a les emocions.

La realitat és que quan una persona inicia un procés per deixar de consumir alguna substància, entren en joc alguns factors que diferencien aquesta situació i a aquesta persona de qualsevol altra.

La relació amb les emocions que viuràs, si estas en aquesta circumstància, estarà completament condicionada per la teva addicció.

Conèixer l’ABC de la recuperació de les addiccions i la gestió emocional pot ser que et sigui d’ajuda per saber on és més convenient que posis el focus.

A- Abstinència

Això ha de ser gairebé un mantra; al començament del teu procés, la clau és l’abstinència.

A hores d’ara pot ser que ja ho sàpigues, i és que en aquest article ja posàvem l’accent en això, argumentant que la clau en aquest període està a utilitzar les eines apreses per no recaure, com establir-se una rutina.

Com és un procés difícilment controlable, és evident que en aquesta primera fase de la teva recuperació apareixeran multitud d’emocions, que en treballar amb un professional es treballen adequadament.

Tan solament es tracta de tenir molt present que el teu focus ara mateix ha d’estar dirigit a una tasca major; no consumir. Quan l’aconsegueixis, aquesta serà la base de tot el treball que puguis fer d’aquí d’ara endavant.

En resum, un clàssic aplica, comença la casa pels fonaments i no per la teulada.

B- Respecte als temps

Al deixar de consumir el respecte als temps és important, perquè existeixen situacions que es repeteixen de forma sistemàtica en moltes persones.

Encara que no per a tothom és igual, hi ha un moment a partir dels sis mesos, en el qual sembla que has fet un pas enrere. Els records negatius t’assalten, records que a més creies haver superat en el teu procés de recuperació.

Això ocorre perquè el temps ha passat, i comencen a aparèixer emocions que estaven tapades pel consum. Sense adonar-te, has arribat al punt en el qual pots començar a afrontar i gestionar aquestes emocions, però aquesta vegada sense ansietat, depressió, ràbia o culpa.

No obstant això, el respecte dels temps segueix sent clau aquí.

Si intentes arribar al fons d’aquests records negatius que han aparegut i encara no estàs preparat, pot ser que et danyis a tu mateix, o el que és pitjor, pot ser que la situació et “remogui” tant que et faci fins i tot recaure.

Tranquil, probablement podràs gestionar aquests pensaments més endavant tu solament.

Un altre clàssic que aplica… Dóna-li temps al temps.

C- Creixement personal

A partir d’aquí, quan has assegut les bases del teu procés de recuperació sobre l’abstinència, i ha passat un temps prudencial, comences a treballar en el teu creixement personal.

La teva visió de la realitat ja no és la mateixa que quan consumies, i has d’aprendre a no cobrir els problemes sinó a afrontar-los, com possiblement mai havies fet, partint de l’acceptació i la humilitat, que és bàsica per a la teva recuperació.

La recuperació en aquest punt passa a ser un procés de creixement personal, a través del com reconfigures la teva visió dels fets, que estava tan condicionada pel consum.

En resum, comença la casa pels fonaments (l’abstinència), dóna-li temps al temps, i més endavant si existeix algun tema que creus que queda pendent de solucionar, els professionals sempre estarem aquí per ajudar-te.

Escriu-nos, podem ajudarte.