Surts de la farmàcia i observes la caixa blava i blanca que t’acaba de donar la farmacèutica.

Diazepam.

El nom et sona lleugerament, però és la primera vegada que el teu metge t’ho recepta.

Automàticament diverses preguntes t’assalten:

Que és?

Tindrà algun risc?

Hi ha alguna cosa que hagi de tenir en compte en prendre-ho?

Benzodiazepines

Les benzodiazepines (el Diazepam pertany a aquest tipus de medicaments) són els fàrmacs més receptats com ansiolítics i hipnòtics.

Per exemple, solen receptar-se habitualment en casos d’insomni o ansietat, però com veuràs més endavant, també s’usen de forma regular per tractar l’alcoholisme.

I responent a les preguntes que pots fer-te respecte a aquests medicaments; si, hi ha certes coses que has de tenir en compte en prendre’ls.

5 claus sobre les “benzos” de les quals no sempre es parla

1- Les benzodiazepines preses sense control són altament addictives

Són uns dels medicaments que més es prescriuen al món occidental, els quals s’aconsella prendre en períodes curts, i que no obstant això són utilitzats sistemàticament per a tractaments que duren mesos, i fins i tot anys.

S’ajunten tots els ingredients perquè es tracti d’uns medicaments perillosament addictius, i les dades així ho demostren:

A Espanya prop d’un 2 % de la població sofreix problemes d’addicció a les benzodiazepines.

2- Alcohol i benzodiazepines són “intercanviables”

És freqüent substituir l’alcohol per tranquilitzants en perllongats períodes de temps, la majoria de vegades receptats pels propi metges, amb la intenció de reduir l’ansietat de l’abstinència de l’alcohol.

Lamentablement, moltes vegades no es té en compte l’esmentat en el punt anterior, respecte a l’addictiu d’aquest tipus de medicaments, fins que és massa tarda.

En aquests casos, l’abstinència a l’alcohol pot perdurar, però el remei pot derivar en una dependència a les pastilles.

3- Els efectes d’ambdues substàncies es potencien si es consumeixen alhora

Això es deu al fet que tant l’alcohol com les benzodiazepines comparteixen idèntiques vies metabòliques, a més de ser substàncies depresores, és a dir, ralenteixen l’activitat del sistema nerviós central.

Pensem en algun dels efectes comuns que comparteixen alcohol i benzodiazepines, per exemple, la falta de coordinació de moviments.

Imagina una escala del 0 al 10 en la qual 0 és perfectament coordinat i 10 és absolutament descoordinat.

Si estàs llegint aquest article sense haver provat una gota d’alcohol, i tampoc has pres cap benzodiazepina, la teva coordinació estarà prop d’aquest 0, és a dir, sentiràs que els teus moviments estan perfectament coordinats.

Si has begut alcohol, no obstant això, est començarà a alterar els teus moviments psicomotors i la teva descoordinació haurà augmentat. Per exemple, en aquesta escala ara tindràs un nivell de descoordinació de 5, la qual cosa suposarà estar bastant descoordinat.

Sumem ara l’efecte de les benzodiazepines, pensem que has pres diverses pastilles mentre estaves sota els efectes de l’alcohol.

La teva descoordinació de moviments no romandrà en un nivell 5, sinó que partirà d’aquí per augmentar fins a 8 o 10, amb el que et sentiràs absolutament descoordinat.

Veus com ambdues substàncies potencien els seus efectes si es consumeixen juntes?

Aquesta combinació, en definitiva, la qual cosa fa és potenciar l’embriaguesa i les possibles conseqüències negatives derivades, com són, caigudes, baralles, accidents d’automòbil, maltractaments etc.

4- El temps segur per a l’ús terapèutic de les benzodiazepines és 15 dies 

Les benzodiazepines són un grup de fàrmacs que precisament més s’utilitzen per a la desintoxicació de l’alcohol. Són efectives en el tractament de les conseqüències de la síndrome d’abstinència, i en general mostren menys complicacions potencials que altres medicaments.

No obstant això, prendre aquests medicaments durant llargs períodes, comporta un risc d’aparició de depressió central i l’esmentat risc d’addicció, amb simptomatologia de rebot.

Aquesta síndrome de rebot consisteix en la reaparició dels símptomes pels quals es va iniciar el tractament però a diferència de la recaiguda, apareixen entre el 1º i 3º dia després de la supressió, són de major intensitat que els inicials i són transitoris.

Per tot això, s’aconsella limitar l’ús terapèutic de les benzodiazepines a 15 dies.

5- Les benzodiazepines es venen al mercat negre com una altra droga qualsevol

Quan pensem en l’oferta de substàncies que pot trobar-se al mercat en el qual es venen les drogues il·legals, possiblement el que ens vingui al cap és; cànnabis, cocaïna heroïna etc.

No obstant això, la llei de l’oferta i la demanda també aplica en aquest mercat, al que molta gent accedeix a la recerca de “benzos”.

L’informe anual per 2015 de l’Observatori Español de la Droga i les Toxicomanies mostra certes dades reveladores sobre aquest tema:

El 2% dels admesos a tractament per abús o dependència de drogues il·legals ho fan per consum de benzodiazepines.

El que és el mateix, de cada 100 persones que inicien un tractament, 2 ho fan per addicció a benzodiazepines obtingudes de forma il·legal.

Solament a manera comparativa, el percentatge de persones que inicien aquest tipus de tractaments per una droga “tan comuna” com les anfetamines, és de l’1.3 %.

Seguir avançant

Hem parlat d’una substància que pot ser efectiva perquè el pacient alcohòlic no sofreixi síndrome d’abstinència, sempre que es consuma en dosis descendents des del primer dia que es comenci la pauta.

També has comprovat com abusar de les benzodiazepines en aquest procés de desintoxicació pot tenir la mateixa quantitat de benefici que de risc, en forma de possible addicció.

Una vegada que has iniciat el camí de la rehabilitació, el teu objectiu és anar donant passos, petits o grans, però sempre cap a davant.

L’últim que vols és caure en una altra addicció i tornar a la casella de sortida.

Escriu-nos, podem ajudarte.