T’escoltes dir durant molt temps “jo controlo” i gairebé en un parpelleig et descobreixes a tu mateix afirmant “tinc un problema”.

És un procés, per descomptat.

El pas del temps pot fer-te veure clarament que era una conseqüència inevitable del tipus de vida que estaves portant, però t’has esforçat tant a normalitzar una situació que no ho és, que fins i tot en algun moment t’ho havies cregut.

Com en la gran majoria de les circumstàncies de la vida, la clau és la consciència, és a dir, parar un moment, reflexionar, i potser adonar-te que pot ser que tinguis un problema.

Potser és moment de canviar alguna cosa, i hi ha diversos senyals que ho evidencien, senyals que en molts moments potser no has volgut veure.

1- Cada vegada necessites consumir més per notar l’efecte de la substància

Pensa-ho per un moment, abans sorties amb els amics i amb un parell de copes, un parell de ratlles o mitja pastilla tenies suficient. Et senties com volies.

Però a poc a poc això ha anat canviant, ara per “sentir-te com vols” ja no n’hi ha prou amb allò, la dosi ha anat augmentant.

Això té una senzilla explicació; el teu cos s’ha anat habituant a la substància i amb la mateixa quantitat de consum ja no perceps el mateix, és a dir, ja no hi ha recompensa.

La conseqüència?

Acabes consumint més per sentir el mateix.

2- Et dius a tu mateix que controles però quan comences a consumir és difícil parar

Pensa que per un moment ets capaç de “escoltar al teu cervell” mentre consumis

El següent és el que podria estar dient sobre tu:

M’està donant aquesta substància que tant m’estimula molt més del que necessito. Deixaré de produir-la jo mateix

Si comença a consumir no podrà parar, tan sols m’asseguraré d’enganyar-lo i que segueixi pensant que pot controlar el consum.

Un exemple d’això en la teva vida diària?

Un dia, per qualsevol circumstància, acabes no sortint i no consumint, la qual cosa associes directament a la teva capacitat de controlar el consum.

Una altra festa, un mal dia o qualsevol situació difícil i tornes a consumir, seguit de qualsevol justificació que si penses fredament manca de fonament.

El teu cervell s’ha sortit amb la seva, has pressionat el botó de reinici i el teu proper consum pot ser que sigui solament qüestió de temps.

3- Prefereixes estar sol per consumir que atendre a obligacions familiars, socials o activitats d’oci

Sol, però això sí, consumint.

Si prefereixes mantenir-te allunyat d’amics, família i qualsevol tipus d’activitat, i en realitat el que et ve de gust és solament consumir, pot ser que no es tracti d’introversió ni solitud, sinó d’addicció.

Les raons del consum han començat a canviar, ja gairebé ni t’enrecordes de quan ho feies per diversió o per relaxar-te, i moltes vegades passa a ser simplement un carrera desesperada fins a… “acabar-me tot el que tinc”.

4- Comences a patir problemes personals o socials

Les addiccions abans o després van fent mossa en les persones, i evidentment, no solament els seus efectes són els físics i mentals que pateix l’addicte.

Revisar les relacions amb el teu entorn pot suposar un senyal d’alerta.

Potser:

  • T’hagis distanciat de la teva família perquè ara “tens alguna cosa que amagar-los”.
  • Hagis trobat altres amistats, i ara busquis aquells que consumen com tu
  • T’hagis distanciat de la teva parella perquè no vols sortir amb ell/ella i que s’adoni que comences a passar-te consumint

5- Has pensat a deixar-ho per tu mateix alguna vegada però no ho has pogut aconseguir

Probablement  t’ha passat pel cap deixar-ho. Pot ser que fins i tot ho hagis intentat sense èxit en més d’una ocasió.

Si ets honest, realment tu ja t’has adonat de tot l’esmentat anteriorment, simplement no vols veure-ho o no t’asseguis amb forces per afrontar-ho.

Cada dia sense consumir o cada bon propòsit que et planteges acaba en el punt de partida i amb tu tornant al nivell de consum de l’última vegada.

Els moments de ressaca i penediment són els que et fan adonar-te de la realitat:

No ho pots controlar i molt probablement necessites ajuda.

Aquests són solament alguns dels indicadors que poden suggerir que tens algun problema, i tots ells van deteriorant-se a mesura que passa el temps i segueixes consumint.

No esperis al fet que tot això afecti encara més en la teva vida i posa’t en mans de qui pot ajudar-te.

Escriu-nos, podem ajudarte.