Una setmana dura, intensa i gairebé tan llarga que sembla mentida que per fi hagi arribat el divendres.

És el moment de desprendre’t de l’estrès acumulat i et dius a tu mateix que unes copes segur que t’ajuden a relaxar-te.

Acaben no sent “unes” sinó “moltes” copes, massa de fet, i l’endemà tens una ressaca que solament et permet moure’t des del llit fins al sofà.

No t’enganyis, la manida frase “bec només els caps de setmana” pot contenir molt més perill del que aparenta.

Jocs de paraules

Tendim a deduir si una persona pot tenir problemes d’alcohol o no sobre la base de la quantitat de dies de la setmana que beu, i això en ocasions pot donar motiu a confusió.

Observa la diferent connotació que té respondre a aquesta pregunta d’una forma o una altra:

Beus alcohol habitualment?

A: Si, bec tots els dies

B: Només bec els caps de setmana

Qui dels dos sembla que pot tenir problemes amb l’alcohol?

I si ara et dic que A: beu mitja copa de vi en el menjar de dilluns a diumenge, i que B: es beu el cap de setmana diverses ampolles de vi, algunes canyes, xopets i bastants cubalibres?

No es tracta de quan beguis

Existeixen indicadors que en ocasions poden assenyalar comportaments més preocupants, i que perfectament poden aparèixer un divendres després d’una setmana en la qual no hagis provat una gota d’alcohol.

Entre uns altres:

  • Comences a beure i no pots parar o tens dificultats per controlar el consum
  • Arriba el cap de setmana i beus perquè creus que et mereixes una recompensa
  • Si beus els divendres a la nit, i arribat aquest moment i no has begut, et sentis nerviós i irascible

Conseqüències sobre la base de la seva gravetat

Encara creus que beure només els caps de setmana no és tan greu?

Fem un repàs de les conseqüències que pot tenir en tu i en el teu entorn.

Desagradables

Una ressaca, un parell de dies desaprofitats, remordiments o alguna obligació puntual desatesa, poden ser les “tolerables” conseqüències d’un cap de setmana en el qual t’hagis “passat”.

No obstant això, si aquest comportament es repeteix de forma recurrent, pot ser que sigui solament qüestió de temps que les conseqüències passin a majors.

Greus

Fer un volt de rosca és bastant fàcil quan hi ha alcohol pel mig.

En aquest punt sorgeixen les conseqüències de comportaments agressius com a baralles, maltractaments i la violència que moltes vegades s’associa al consum excessiu d’alcohol.

Els accidents de trànsit relacionats amb el consum d’alcohol el cap de setmana són gairebé una justificació suficient per escriure aquest article.

Les dades són bastant reveladores:

El 43% dels conductors morts en 2013 i analitzats per l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses van presentar alguna substància psicoactiva en l’organisme, sent l’alcohol la substància més comuna entre els morts analitzats (67%).

És un problema tan arrelat en la nostra societat, que si ho penses per un moment segur que no t’és difícil recordar algú en el teu entorn que hagi tingut un succés més o menys greu relacionat amb l’alcohol i la conducció.

I per descomptat, la ingesta massiva d’alcohol el cap de setmana té conseqüències per al teu organisme.

El més damnificat és el fetge, però has de saber que el cor, ronyons i cervell sofreixen danys greus amb cada ingesta massiva d’alcohol.

Molt greus

Consideres que ser alcohòlic és un problema molt greu?

Llavors has de pensar que beure de forma descontrolada el cap de setmana, a més de poder representar un tipus d’alcoholisme com a tal, pot ser el primer pas cap a acabar necessitant beure grans quantitats d’alcohol tots els dies.

Físicament, la ingesta massiva d’alcohol en un moment puntual pot acabar en un coma etílic, que en el pitjor dels casos pot fins i tot arribar a ocasionar la mort d’una persona.

Una vegada més, les pitjors conseqüències dels accidents de trànsit relacionats amb l’alcohol es mostren com una llosa que en moltes ocasions acaba sent massa pesada.

La pròpia mort del conductor ebri o acabar en una cadira de rodes són algunes de les quals pot patir un mateix, encara que les pitjors potser són les ocasionades a les persones que gens tenen a veure amb que algú hagi decidit beure més del compte un cap de setmana i conduir.

En definitiva, pot ser que consideris que “beure només els caps de setmana” és una mesura de control del que beus, i no obstant això està indicant més del que pots pensar.

Si vols sortir de dubtes, podem ajudar-te.