Silenci, dissimul, excuses, tòpics i evasives, és allò al que recorres quan et pregunten per aquest familiar, amic o parella, que saps que es troba de qualsevol forma menys de la qual respons:

Està bé, sense novetats.

No. No es troba bé en absolut.

És un addicte, i té problemes que no solament l’afecten a ell, sinó a tots els que esteu al seu al voltant.

Possiblement acabes de discutir amb aquesta persona per vintena vegada, estàs desesperat i comences a creure que res canviarà, t’estàs empassant les llàgrimes i les ganes de parlar de l’impotent que et sents.

Per descomptat que et vindria bé tenir una d’aquestes converses senadores amb algú, relaxar-te i parlar sense embuts sobre com et sents en aquest moment i el que has de suportar cada dia. Plorar fins i tot, o abraçar a aquesta persona i sentir, per un moment, una mica d’alleujament.

Però no ho faràs. La conversa acabarà amb silencis, dissimul, excuses, tòpics o evasives.

L’estigma social encara existeix

Per què?

Una part d’aquesta resposta resideix en les teves característiques personals. En l’autoestima, la forma d’afrontar les adversitats i un extens etcètera.

No obstant això, el cinturó del que la societat considera com a “normal” t’estrenyerà sense pietat en aquest cas.

Evites parlar d'”això” que en realitat tant impacte té en el teu dia a dia, tant et condiciona i possiblement et fa sofrir, ho evites per por de no formar part d’aquesta aclaparadora i possiblement inexistent “normalitat”.

[Tweet “Conviure amb un addicte, a vegades, suposa afegir a la teva vida un tabú.”]

Un estigma és una desaprovació severa, i això és el que fem en la societat amb les malalties mentals en general, i amb les addiccions en concret.

Escoltes i comprens a un amic que et diu:

La meva mare té un problema, li han diagnosticat un càncer.

Una frase, una malaltia, i un problema greu amb el qual empatitzes gairebé automàticament.

Aquesta fórmula podria aplicar-se a una altra frase que rares vegades escoltaràs, a pesar que forma part d’una realitat, freqüentment oculta:

La meva mare té un problema, és addicta a la cocaïna.

Informació sobre el que és una addicció

O la falta d’ella.

És la clau per entendre perquè actuem d’aquesta forma en l’àmbit social, perquè etiquetem automàticament a un addicte com “un bala perduda” o un viciós, i rares vegades com el que realment és; un malalt.

Aquesta mateixa informació per entendre que és una addicció, és la que t’ajudarà també a enfrontar-te d’una forma preparada a les situacions que et tocaran viure.

Potser ets una mare i veus que el teu fill està derivant cap a l’autodestrucció, deixant d’estudiar, treballar o canviant d’amistats, mentre que enmig de la desorientació et preguntes:

– Que he fet malament?
– Que ha passat?, si he criat a tots els meus fills de la mateixa manera
– Per què li ha de passar això a ell?

O potser t’avergonyeixes per estar amb la teva parella, ja que d’aquesta persona meravellosa de la qual et vas enamorar no queda absolutament res, i des que aquesta substància controla la seva vida naufragues entre discussions i maltractaments.

Informar-te sobre el que és una addicció t’ajudarà a bregar amb tots aquests sentiments, inclòs un que abans o després apareixerà; la culpa.

L’acceptació que l’addicció d’un ser estimat és una malaltia, et portarà a no menysprear-te per la situació que vius, a deixar d’avergonyir-te, i trobar progressivament el valor per anar verbalitzant en el teu entorn el teu problema.

Quan ho facis, possiblement t’adones que el teu problema és més “normal” del que et penses.

Escriu-nos, podem ajudarte.