Si estàs embarassada o planeges estar-ho i consumis alcohol de forma regular, considera el següent un mantra sagrat, una frase tallada en pedra o fes un pòster gegant i engantxa-ho a la paret de la teva habitació per veure-ho cada matí:

LA TEVA RELACIÓ AMB L’ALCOHOL HA D’ACABAR AL MÉS AVIAT POSSIBLE

La relació ha de finalitzar si no vols córrer el risc de portar al món un nen la vida del qual pugui estar condicionada seriosament:

  • Retard mental
  • Hiperactivitat
  • Trastorns de personalitat
  • Addiccions
  • Problemes afectius

Les potencials conseqüències de consumir alcohol durant l’embaràs parlen per si mateixes.

Les decisions del teu bebè en aquest punt, per bé o per malament, les prendràs tu, fins que el miracle de la vida es materialitzi d’aquí a uns mesos, quan el petit obri els ulls per primera vegada.

Sona seriós veritat?

Ho és, i anem a explicar-te per què.

Que és la Síndrome Alcohòlica Fetal?

Es tracta d’un defecte congènit (neix amb el bebè), que pot donar-se en una persona la mare de la qual ha consumit begudes alcohòliques durant l’embaràs.

Normalitzada i altament permesa, no és d’estranyar que l’alcohol sigui la droga més consumida del món, tant per homes com per dones.

És una substància que porta segles vinculada a la nostra espècie, amb el que era qüestió de temps que la ciència relacionés el seu consum durant l’embaràs amb les greus conseqüències que això pot ocasionar.

I malgrat això, la relació es va establir relativament tarda.

Un cop d’ull a la història de la Síndrome Alcohòlica Fetal

1899

El metge d’una presó de Liverpool, el Dr.William Sullivan, va percebre que el nombre d’avortaments i de mortalitat infantil era superior en dones alcohòliques que abstèmies.

Posteriorment, va concloure que la principal causa de mort i dany fetal era la intoxicació alcohòlica de les mares.

Intervinguts del segle XX

Comencen a publicar-se treballs sobre les deficiències físiques i psíquiques de nens exposats intrauterinament a l’alcohol, per exemple articles del pediatre francès Paul Lemoine en la dècada dels 60.

1973

Es posa nom a aquestes malformacions.

En un estudi de la Universitat de Washington, Jones i Smith (1973), descriuen un patró de malformacions comunes en 8 nens nascuts de mares alcohòliques:

1- Deficiències en el creixement pre i postnatal
2- Alteracions craniofacials Greus
3- disfuncions del sistema nerviós central

[Tweet “Això és el que ocorre quan beus durant l’embaràs”]

El primer que deus tenir en compte és que si beus alcohol la substància arribarà al teu bebè, i aquest no té la capacitat d’absorbir-ho que tens tu.

L’alcohol travessa la placenta de la mare arribant al fetus ràpidament, ja que existeix un moviment lliure bidireccional d’aquest alcohol entre el compartiment matern i el fetal.

El fetge del bebè és un dels últims òrgans a desenvolupar-se, que no ho farà fins a l’última etapa de l’embaràs, per això l’alcohol pot implicar problemes en el normal desenvolupament de l’òrgan i les seves conseqüències relacionades.

Ni molt ni poc, la resposta és gens

Les conseqüències de la Síndrome Alcohòlica Fetal poden donar-se des de consums lleus fins a elevats de la mare durant l’embaràs.

Hi ha estudis que han demostrat que són més nocius per al fetus els consums de grans quantitats d’alcohol, encara que siguin puntuals.

Per tant, el patró de consum d’alcohol és un factor important en l’aparició dels efectes fetals associats al consum de la substància.

És important puntualitzar que aquestes conseqüències poden variar i presentar-se en algunes ocasions, però en unes altres no, depenent de diferents factors.

Per això, s’estima que si una dona consumeix alcohol en elevades quantitats, únicament entre un 4 i un 15% dels casos desenvoluparà el quadre complet de la Síndrome Alcohòlica Fetal.

L’important, cal recordar, és el fet que alguna de les conseqüències podrà donar-se fins i tot si la ingesta d’alcohol és lleu.

Les conseqüències

Un dels marcadors per diagnosticar el SAF és la definició del patró craneofacial que s’observa en els nens amb aquesta síndrome.

Les seves cares mostren unes característiques comunes:

  • Ulls petits
  • Plecs epicánticos
  • Desaparició del filtrum
  • Llavi superior prim

Un gran percentatge de nens amb SAF presenten problemes important en el sistema òptic, relacionats amb la vulnerabilitat del sistema nerviós a aquest efecte del tòxic de l’alcohol, manifestant-se també amb freqüència en problemes auditius, com a pèrdua d’audició, otitis i disfuncions del sistema auditiu.

També s’ha demostrat que els nens amb SAF tenen un problema de creixement pre i post natal mostrant un dèficit en la talla i pes corporal, sobretot en l’etapa neonatal i en edat escolar.

En l’adolescència molts d’ells recuperen el pes corporal però l’alçada sol estar generalment per sota de la normalitat.

Segons la doctora Ann Streissguth en 1978, el cervell dels nens amb SAF és de petita grandària (microcéfalo) al moment del naixement, presentant greus malformacions estructurals.

Els nounats generalment solen ser irritables i tremolosos, efectuen una feble succió i mostren malestar davant els estímuls sensorials.

Els estudis d’aquesta autora en 1977, revelen que els nens de major edat són habitualment hipotònics (disminució del to muscular) i amb escassa coordinació motora en els seus moviments.

Les alteracions morfològiques es relacionen amb importants alteracions funcionals i cognitives que es manifesten amb retard mental, disfuncions motores, de memòria i d’aprenentatge.

Pren-t’ho seriosament

Les conseqüències que una mare embarassada consuma alcohol poden ser molt serioses per al seu bebè, i per reduir els riscos al mínim el més convenient és no beure en absolut.

Retard mental, problemes físics i motors, addiccions, són solament algunes de les càrregues que pots afegir a la vida d’un nen si decideixes “jugar a la ruleta russa” i consumir alcohol durant l’embaràs.

Portar al món a un nen sa i que pugui afrontar les dificultats de la vida en igualtat de condicions respecte a altres nens, pansa per un embaràs saludable i lliure de tota substància nociva.

Necessites ajuda o coneixes a algú que pot necessitar-la però no saps per on començar?

Contacta amb nosaltres, sabem com fer-ho.