T’aixeques del llit i corres per rentar-te les mans dues o tres vegades, perquè si no ho fas tindràs un dia ple de desgràcies una després d’una altra.

Quan surts del bany t’assegures d’obrir i tancar la porta almenys una dotzena de vegades…no vagi a ser que tot l’anterior no serveixi per res per no fer-ho!

Estant al portal, camí al treball, puges a casa dues vegades per comprovar que has tancat les aixetes, el gas, les finestres…no pots deixar d’imaginar-te les tragèdies que podrien ocórrer!

Per descomptat, arribes tard al treball, i gairebé és el de menys, perquè en realitat no aconsegueixes concentrar-te més de 10 minuts en tot el dia per l’incessant d’aquest desagradable pensament que dóna voltes en el teu cap una vegada i una altra.

Angoixant, Veritat?

És solament un exemple de la realitat a la qual poden enfrontar-se milions de persones al món cada dia, són les persones que pateixen TOC o trastorn obsessiu compulsiu

El que hi ha darrere d’aquestes sigles tan sonores

El TOC és una de les malalties psiquiàtriques més comunes i limitant. La mateixa OMS inclou el TOC entre les set malalties psiquiàtriques més discapacitants.

Es caracteritza per la presència d’obsessions o compulsions de caràcter recurrent prou greus per provocar pèrdues de temps significatives.

Tal com s’explica en l’exemple anterior, les obsessions poden prendre forma d’idees, pensaments, impulsos o imatges de caràcter persistent.

En la pràctica, aquestes obsessions solen ser idees recurrents sobre temes com la contaminació (contreure una malaltia), dubtes repetitius sobre si s’ha fet un acte concret, necessitat de disposar les coses en un ordre determinat, impulsos de caràcter agressiu o contraris a la seva escala de valors (obscenitats a l’església).

L’individu intenta neutralitzar aquestes obsessions amb comportaments o actes mentals de caràcter recurrent que el seu objectiu és alleujar l’ansietat o el malestar, i no proporcionen plaure o gratificació.

Per exemple, pot “necessitar” rentar-se les mans compulsivament fins a arribar a llastimarseles, comprovar que alguna cosa estigui al seu lloc desenes de vegades o tenir pensaments repetitius durant hores.

El problema sorgeix quan l’individu percep aquestes obsessions com a intruses o inadequades, la qual cosa provoca ansietat o malestar general.

Molts individus acaben evitant les situacions o objectes que els provoquen les obsessions o compulsions.

EL NOSTRE TRACTAMENT

1- El primer és que la persona pugui percebre l’alleujament que suposa disminuir els pensaments i conductes repetitius.

En aquesta etapa, el més eficaç és recórrer a ajuda farmacològica.

2- Qui pateix TOC ha d’aprendre a afrontar aquests símptomes recurrents, i en una segona etapa ens centrarem a proveir-lo de les eines necessàries per fer-ho.

El tractament cognitiu-conductual està específicament destinat a això.

Escriu-nos, podem ajudarte.